Deze website maakt gebruik van cookies

Een cocktail maken

Wat is een cocktail? Een cocktail is een drankje met 3 verschillende mengsels. 2 van die mengsels moet je kunnen drinken en een van de 3 mengsels moet alcohol bevatten (tenzij je een alcoholvrije cocktail maakt) Als het drankje maar 2 mengsels bevat is het geen cocktail, maar men noemt het dan een samengesteld drankje of een mixdrank. Mensen gebruiken bij het maken van een cocktail vaak ingrediënten zoals likeuren, siropen vruchtensappen, frisdranken met prik en gedistilleerde dranken(alcohol). Cocktail valt vaak op doordat ze opvallende mooie, en vele kleuren hebben. Cocktail drankjes worden ook vaak versierd in chique mooie nette glazen. Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden om cocktails te maken. Er bestaan ook alcoholvrije cocktails dat worden ook wel mocktails genoemd. Cocktails zijn van oorsprong ontstaan in de Verenigde Staten


Cocktails kun je in principe delen in verschillende categorieën zoals:

 • All day cocktail: Zit niet zo veel alcohol in zodat je er ook gewoon meerdere per dag kunt gaan drinken
 • Before dinner cocktail: Een cocktail die je voor het eten kan nemen, een belangrijk kenmerk van een before dinner cocktail is dat het droog is in tegenstelling van de after dinner cocktail
 • After dinner cocktail: Een cocktail die je na het eten kan nemen, een belangrijk kenmerk van een after dinner cocktail is dat het heel erg zoet is van smaak.

Voorbeelden van cocktails zijn bijvoorbeeld: Mojito, frozen strawberry daiquiri, margarita, caipirinha, long island tea en nog veel meer


Hoe maak je een cocktail?


Cocktails zijn er in heel veel verschillende soorten maten en smaken, een voorbeeld van een cocktail is een Gin-tonic. Een Gin-tonic is een echt klassieker onder de cocktails, en is een tikje bitter.

Ingrediënten (voor 4 personen)

 • 500 gram ijsblokjes
 • 200 ml gin
 • 800 ml tonic
 • 1 dunschiller
 • Extra's: 4 glazen en roerstaafjes of gewoon korte rietjes.

Als je een goeie Gin-tonic wil maken begint het bij de glas. Een mooie glas wat breed begint maar uiteindelijk smal eindigt is de ideale glas, dat zorgt er uiteindelijk voor dat de geuren van de Gin-tonic makkelijk vrij zullen gaan komen en richting de neus gaan.


 • Vul de glazen met grote ijsblokken, want een Gin-tonic moet je natuurlijk wel koud drinken. (een handige tip is om de ijsblokjes in de glazen te laten rond draaien zodat de glazen ook koud worden).
 • Kies nu de beste kleding (versiering) die bij jou Gin-tonic passen en voeg deze ook toe in de glazen.
 • Voeg nu 50 ml van jouw lekkerste gin toe in de glazen samen met de ijsblokjes. Om de juiste hoeveelheid gin te bepalen kun je een barmaatje gebruiken dat is een glas waar de hoeveelheid staat bepaald met cijfers.
 • Voeg nu 200 ml tonic toe in alle glazen. Een tip daarvoor is dat je het rustig inschenkt in de glazen, zodat de koolzuur niet vergaat.

Een truck is om de smeltwater weg te halen nadat je de glazen hebt gekoeld, omdat het smeltwater de smaak van Gin-tonic verminderd. Je kunt ook de ijsblokjes vervangen nadat de glazen hebt verkoeld